brandinX » SEO optimalisatie tips

SEO optimalisatie tips

Wat betekend SEO? SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Kortgezegd houdt dit in dat je je website Google-proof maakt.

Mensen typen in Google (en andere zoekmachines) een zoekterm en Google bepaald welke pagina het beste aansluit bij jouw zoekwens. Door je pagina’s dusdanig in te richten maak je meer kans dat Google jouw pagina kiest als meest relevante pagina. Er zijn 1001 manieren om je website te optimaliseren voor een zoekmachine. In dit artikel zetten wij een tiental tips en quick-wins uiteen.

Pssst!

Geen zin om dit allemaal zelf te doen? Wij helpen je met een SEO traject!

Klik hier om te starten!

SEO optimalisatie tips

Wat betekend SEO? SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Kortgezegd houdt dit in dat je je website Google-proof maakt.

Mensen typen in Google (en andere zoekmachines) een zoekterm en Google bepaald welke pagina het beste aansluit bij jouw zoekwens. Door je pagina’s dusdanig in te richten maak je meer kans dat Google jouw pagina kiest als meest relevante pagina. Er zijn 1001 manieren om je website te optimaliseren voor een zoekmachine. In dit artikel zetten wij een tiental tips en quick-wins uiteen.

Content is king

content-is-king

In 1995 schreef Bill Gates het al. CONTENT IS KING. Sindsdien is dit een van de belangrijkste uitgangspunten van zoekmachineoptimalisatie. In veel gevallen komen mensen niet meer zomaar op de homepagina binnen. Mensen komen binnen op de meest relevante pagina die aansluit bij hun zoekwens. Schrijf daarom op wat jij denkt dat jouw doelgroep nodig heeft. Kort gezegd:

Maak unieke/waardevolle content die aansluit bij de wens van je doelgroep. Verrijk deze met unieke afbeeldingen en filmpjes (en andere content als podcasts en infographics). Zorg ervoor dat je klant centraal staat.

Er is zelfs een gehele marketingtak om deze uitspraak uitgebouwd. Het zogenaamde contentmarketing. Nu hoor ik je denken, wat is dat dan? De “officiële” definitie is:

“Content marketing is a marketing technique of creating and distributing relevant and valuable content to attract, acquire, and engage a clearly defined and understood target audience – with the objective of driving profitable customer action.

Vrij vertaald:

“Content marketing is het maken en zenden van relevante en waardevolle content om er voor te zorgen dat je doelgroep de juiste informatie krijgt. Met de insteek om je (duidelijk gespecificeerde) doelgroep aan te trekken, te informeren en over te laten halen om een product of dienst af te nemen.”

Linkbuilding

Linkbuilding is het verkrijgen van links op andere websites die naar jouw website verwijzen. Je moet een link naar jouw website zien als een stem. Als er meer websites op jou stemmen dan denkt google dat jouw website goed is. Als Google denkt dat jouw website goed is scoor je beter in de zoekresultaten.

Is het dan echt zo simpel? Ja, eigenlijk wel. Maar het maakt wel uit welke website naar jou linkt. Waar moet je op letten?

 • Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Elke website heeft een kwaliteitsscore. Ga opzoek naar websites met een hogere kwaliteitsscore als de jouwe.
 • Het is belangrijk dat deze website in dezelfde niche opereren als jij. Zorg dus voor relevante links.
 • Het is ook belangrijk welke tekst wordt meegeven aan de link. Deze tekst wordt de ‘ankertekst‘ genoemd.

 

Intern linken – Voeg links toe aan de hoofdinhoud van je pagina’s

Kort door de bocht betekent dit een link van jouw website naar een andere pagina op jouw website. Je verwacht het misschien niet, maar je kunt dit goed en slecht doen!

Er zijn twee soorten interne linken: navigatie links en contextuele links. Navigatielinks zijn links in je menu. Deze zie je vaak in je header of footer. Het is cruciaal voor Google om een goede linkstructuur te hebben. Door de juiste structuur zorg je er voor dat Google weet welke pagina’s het belangrijkste zijn.

Een contextuele link kan bijvoorbeeld door middel van een ankertekst. Een ankertekst is een tekst op een webpagina die linkt naar een andere webpagina en dus klikbaar is. Met ankertekst link je naar een andere pagina op je eigen website of naar externe webpagina’s. Ankertekst wordt door de zoekmachines gewaardeerd omdat je de bezoeker helpt door ze door te leiden naar relevante informatie elders. Hierbij is het een pluspunt als de woorden in de ankertekst ook overeenkomen met het onderwerp van de pagina waar de ankertekst naar verwijst.

Gebruik deze links alleen als het ondersteunend is aan de tekst. Door zomaar linkjes te plaatsen kan het doel averechts werken.

Seo-technisch zijn er verschillende interne link strategieën te bedenken. Hier zullen wij in een later artikel stil bij staan.

 

Bloggen & SEO!

Content is king. Een term die we hierboven genoemd hebben. Hierboven ging het over waardevolle content in het algemeen. Waarom zou je dan gaan bloggen?

In het verleden heb ik veel blogs geschreven voor webwinkels waar zorghulpmiddelen verkocht werden. Ik schreef dan bijvoorbeeld over een aandoening met als tip dat een bepaald product de klacht zou kunnen verhelpen of verlichten. Het gros van de bezoekers kwam binnen op deze blogpagina’s omdat ze opzoek waren naar een oplossing en die hier vonden.

Blogbezoekers kun je omzetten in betalende klanten.

Voordelen van blogs:

 • Vanuit een blog kun je intern doorlinken naar andere pagina’s waarmee je de andere pagina’s meer SEO waarde geeft.
 • Een blog kan zelf hoog scoren in Google waarmee je veel bezoekers kunt genereren.
 • Nieuwe content vindt Google leuk!
 • Goede artikelen worden mogelijk opgepikt door anderen waardoor je backlinks genereerd.

Let op: Maak content voor je doelgroep, schrijf wat mensen nodig hebben.

Wat levert bloggen op?

 • Autoriteit
 • Vindbaarheid
 • Klanten
 • Een ander voordeel is dat je zelf mogelijk ook nog wat bij leert.

 

Richt je op “low competition zoekwoorden”

Als je een website hebt wil je natuurlijk ook bezoekers krijgen. Ga dan eerst opzoek naar “low competition zoekwoorden”. Richt je op de zoekwoorden waar de websitereuzen in jouw niche niet op richten. Dit is een makkelijke manier om de bezoekersstroom op gang te krijgen.

Een nieuwe website heeft geen autoriteit en scoort moeilijk tot niet op de populaire zoekwoorden. De reden hiervoor is simpel. De grote partijen lopen hierin voor.

Wil je schoenen verkopen? Richt je dan niet alleen op de zoekwoorden “schoenen kopen”. Dit ga je komende tijd nog niet winnen van Ziengs en Zalando.

Think outside the box

Hoe kom je er dan achter welke zoekwoorden je wel kunt gebruiken? Er zijn verschillende tools die je hiervoor kunt gebruiken. Een gratis tool is de zoekwoordplanner van Google Adwords. Maak een Google Adwords account aan, klik boven aan op “tools en instellingen” en daarna in op de “zoekwoordplanner”. Zoek op je zoekwoord en zie klik op “resultaten ophalen”.

Je krijgt een hele rij van zoekwoordcombinaties. Wil je zien welke zoekwoorden weinig concurrentie hebben? Klik dan (een of twee keer) op de titel van de kolom concurrentie. Zo vind je makkelijk en snel zoekwoorden voor je content waar weinig concurrentie in is.

Zet altijd je hoofdzoekwoord in de titel

Zoekmachines vinden de titel erg belangrijk om te bepalen waar content over gaat. Daarom is het niet alleen belangrijk om een goede titelstructuur te gebruiken maar ook om in de titel het hoofdzoekwoord te zetten die jij op dat moment gebruikt.

 

Optimaliseer afbeeldingen

Door je afbeeldingen te optimaliseren wordt je pagina niet alleen meer begrijpbaar voor zoekmachines maar wordt je pagina ook sneller! Wat kun je dan optimaliseren aan een afbeelding?

Gebruik alt-tekst

In HTML wordt dit het alt-attribuut genoemd. Dit is een beschrijving van de afbeelding. Dit helpt een zoekmachine te begrijpen wat er op de afbeelding staat. Maar niet alleen zoekmachines lezen deze tekst. Mensen met een visuele beperking gebruiken deze omschrijving ook.

Weet je niet wat je als alt-tekst moet gebruiken? Omschrijf de foto dan voor slechtzienden (denk ook hier weer aan zoekwoorden). Hieronder vind je een html regel die een afbeelding oproept:

<img src=” bestandsnaam.jpg” alt=”Beschrijving van de afbeelding”>

Optimaliseer de bestandsnaam

Ook de bestandsnaam gebruikt Google om te bepalen waar de afbeelding over gaat. Gebruik je bijvoorbeeld een zelfgemaakt foto van je camera? Dan heeft je foto waarschijnlijk een bestands naam als “IMG-8917.jpg”. Dit zegt natuurlijk niks. Vervang de bestandsnaam met bijvoorbeeld je hoofdzoekwoord.

Houdt je afbeeldingen klein

Om lange laadtijden te voorkomen is het essentieel om je afbeeldingen klein te houden. De laadtijd telt mee in de ranking van je website. Het is dus belangrijk om te grote bestanden te voorkomen. Met programma’s als Photoshop kun je afbeeldingen bijsnijden en schalen voor websites. Photoshop heeft tevens een “save for web” tool.

Er zijn voor verschillende CMS systemen ook plugins te verkrijgen die bestaande afbeeldingen op je website optimaliseren. Denk hierbij aan http://resmush.it.

 

Snelheid

Niets is irritanter dan een webpagina die niet snel laadt. Google is het met je eens. Is je website snel? Dan scoor je beter in Google. Een andere reden om je pagina klein/snel te houden is omdat Google mobiele bezoekers steeds belangrijker gaat vinden. En een draadloos toestel laadt normaliter minder snel dan een pc aan kabel internet. Dus is je pagina al sloom op je pc? Stel je dan eens voor hoe sloom hij is op je mobiel.

Er zijn duizend en een dingen die je kunt doen om je website te versnellen. Belangrijke factoren zijn de volgende:

 • Minimaliseren van Javascript en css
 • Optimaliseren van afbeeldingen
 • Comprimeren van bestanden
 • Manier van caching

Wil je weten hoe je website op snelheid scoort? Gebruik dan kun je bijvoorbeeld de volgende tool gebruiken: https://tools.pingdom.com/

Deze tool geeft je ook tips om je website te verbeteren.

 

Sitemap

Google “crawlt” websites. Zoekmachines hebben een zoekrobot die ook wel een spider of bot genoemd wordt. Deze komt binnen op je website en volgt daarna de linkjes die op de desbetreffende pagina staan. Zie het als een spin in een web.

Zonder linkjes vindt Google de pagina’s niet.

Een sitemap is een pagina met al je relevante pagina’s. Deze kun je aanbieden aan Google. Zet jij een nieuwe pagina live? Dan wordt deze automatisch opgenomen in je sitemap. Aangezien Google weet waar je sitemap staat ziet hij bliksemsnel dat er een nieuwe pagina is. Hierdoor wordt je pagina sneller door Google opgepikt.

Je kunt je sitemap indienen bij “Google webmastertools”.

Door bovenstaande tips door te voeren ben je al een mooi eind op weg om een goed gevonden website te creëren.

Wil jij ook een zoekmachine-proof website? In al onze ontwerpen en realisaties houden wij rekening met bovenstaande (en meer) SEO principes. Klik hier om meer te weten over wat wij voor u kunnen betekenen.

Let’s Start Something new
We willen graag ook van jouw bedrijf een sterk merk maken.

Neem vrijblijvend contact met ons op. We komen graag langs voor een kopje koffie!