brandinX » 10 designtips voor dummies!

10 designtips voor dummies!

In dit artikel hebben we 10 designtips voor dummies geformuleerd. Deze tips zijn speciaal voor mensen die niet dagelijks ontwerpen.

Tip 1. Kies een geschikt kleurenpalet

De beste en mooiste designs hebben hele gave, matchende kleuren. Dat is niet per ongeluk. Designers zoeken vaak van tevoren passende kleuren bij elkaar. Waar begin je dan? Ik begin vaak op de volgende website: https://color.adobe.com.

Deze website is onderdeel van Adobe Systems Incorporated, dit is een Amerikaans softwareproducent die zich sinds 1982 met name richt op het ontwikkelen van grafische software. Dit bedrijf is onder andere bekend van de beeldbewerkingsprogramma’s Photoshop, Indesign, Illustartor en het PDF-bestandsformaat.

Je kunt hier kleuren samenstellen, kijken welke kleuren anderen hebben samengesteld, je kunt opzoek naar trends en je kunt deze kleurenpaletten opslaan. Heel handig voor later!

Lees hier meer over kleuren.

Tip 2. Beperk het aantal lettertypes

Kies voor een goed leesbaar lettertype. Je wilt immers dat je content gelezen wordt!

Idealiter beperk je je tot maximaal twee lettertypes in je uitingen. Bij meer lettertypes begint het vaak slordig te ogen (dit is natuurlijk met uitzonderingen daar gelaten). Niet elk lettertype is geschikt voor online gebruik. Hoe kom je er dan achter welke wel geschikt zijn? Voor bijna alle websites die wij gemaakt hebben maken wij gebruik van Google Fonts. Deze zijn gemakkelijk aan je website toe te voegen door een simpel script in de header te plaatsen.

Je kunt verschillende variaties van een lettertype gebruiken. Bijvoorbeeld voor een titel, ondertitel, quote of meer.

Veel gebruikte en goed te lezen lettertypes voor online gebruik zijn:

  • Open Sans
  • Lato
  • Roboto

Tip 3. Wees niet bang om zwart of wit te gebruiken

Iets wat Apple goed doet is door een minimalistisch ontwerp het onderwerp er uit laten te springen. Ik weet zeker dat als je naar de website van Apple gaat dat het je zal opvallen. Veel zwart en veel wit. Dit credo ken je vast: Less is more.

Tip 4. Lijn objecten uit

Om je ontwerp netjes en presentabel te houden is het belangrijk objecten goed uit te lijnen. Iedereen is Word gewend als tekst editor. Hierin wordt vrijwel alles automatisch goed uitgelijnd. In ontwerpprogramma’s als Photoshop, Indesign en Illustartor moet je dit zelf doen. Gebruik hiervoor guidelines.

Tip 5. Gebruik iconen

Iconen zijn als ketchup op je hamburger.

Door iconen te gebruiken kun je tekst makkelijker te begrijpen en leesbaar maken. Zoals je mogelijk via Whatsapp emoticons gebruikt om bepaalde intonatie aan je gesprek toe te voegen, zo gebruik je bijvoorbeeld op een website iconen om structuur aan je tekst te geven. Het maakt je tekst makkelijker leesbaar.

Voor online gratis gebruik van iconen kun je terecht bij Font Awesome.

Tip 6. Herhaal

Als je met verschillende ontwerpen voor verschillende beelddragers werkt dan is het belangrijk om te herhalen. Herhaal kleurgebruik, ontwerp elementen en eigenlijk alles. Hierdoor creëer je consistentie. Door consistent ontwerp te gebruiken gaan mensen jouw merk herkennen.

Tip 7. Gebruik contrast

Contrast geeft body aan je ontwerp. Je zorgt ervoor dat jij bepaald wat eruit springt. Wat is contrast? Een contrast is het verschil tussen tegenstellingen. Bijvoorbeeld tussen licht en donker, zwart en wit, dag en nacht en groot en klein.

Tip 8. Plan je ontwerp

Door op papier te zetten wat je bijvoorbeeld in een flyer wilt hebben kun je veel gerichter ontwerpen. Vaak gaat het bij beginners mis. Die beginnen met het maken van een flyer en zien later wel wat ze er allemaal in willen zetten.

Door de essentiële elementen alvast op te schrijven wordt het een kwestie van puzzelen. Plannen kun je soms al wel in een minuut doen. Hierdoor gaat het hele proces een stuk sneller!

Tip 9. Denk aan je doelgroep

Wie is je doelgroep? Zijn dat kinderen? Zijn dat bejaarden? Je ontwerpt vaak voor een specifieke doelgroep. Door hier van te voren bij stil te staan voorkom je dat je ontwerp zijn doel voorbij schiet.

Tip 10. Hou het simpel

Of anders gezegd: ga niet te ver. Als je te ver gaat met bijvoorbeeld flitsende kleuren, lettertypes, schaduwen, kleur verlopen en tekstvelden dan raakt men het overzicht kwijt. Zorg er altijd voor dat de kern van de boodschap goed leesbaar is en dat de aandacht niet naar alle andere zaken gaat.

Conclusie

Na mate je vaker ontwerpt leer je steeds meer de kneepjes van het vak. Ontwerpen is de ene keer moeilijker dan de andere keer. Maar als je je aan de bovenstaande tips houdt kom je zeker weten een heel eind.

Doe er je voordeel mee!

Let’s Start Something new
We willen graag ook van jouw bedrijf een sterk merk maken.

Neem vrijblijvend contact met ons op. We komen graag langs voor een kopje koffie!