brandinX » Branding is… Ja wat is dat eigenlijk?

Branding is… Ja wat is dat eigenlijk?

Wat is branding eigenlijk? Branding is niks meer dan het laten zien, horen, ruiken, voelen en zelfs proeven van wat jij doet, wie je bent en waarom je het doet. Niet voor iedereen zijn alle onderdelen van toepassing. Voor je aan branding begint is het belangrijk om goed na te denken waar je het voor doet.

In je hoofd (of op papier natuurlijk) ga je opzoek naar je ideale klant. Je vraagt je af: wat wil jij dat je ideale klant van jou vindt? Welke boodschap wil je aan deze persoon overdragen?

“In een notendop is branding controle nemen over hoe jij wilt dat je doelgroep jouw organisatie ziet.”

Merkwijzer

Een tool om deze zaken goed in beeld te brengen is de Merkwijzer. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen een merkinnerlijk en een merkuiterlijk. Onderstaande merkwijzer is een voorbeeld van een koepelorganisatie waar je verschillende soorten kunst kunt leren. Door deze in te vullen krijg je al een mooi beeld van hoe jij jouw organisatie voor ogen ziet.

Doe je dit vooraf aan het branding proces zodat je de communicatie vanaf het eerste moment gericht kunt inzetten. Je weet immers welke waarden je over wilt brengen naar je ideale klant.

Branding komt terug in de advertenties die je plaatst, de e-mails die je stuurt, de communicatie met de klant, gesprekken die je voert op social media, de visuele identiteit (logo, huisstijl, visitekaartje, etc.) en de producten die je verkoopt op bijvoorbeeld je website of webshop.

Bestaat je organisatie al een tijdje en vul je deze later pas in? Dan kan het zijn dat je inzichten krijgt die je eerder niet voor ogen had. Je kunt terug kijken of je communicatie strookt met wat je wilde communiceren. Is dit niet zo dan kan het zijn dat je niet het optimale uit je communicatie gehaald hebt en dat je doelgroep een verkeerd beeld van jou heeft gekregen.

Heb je een vermoeden dat dit zo is voer dan een imago onderzoek uit. Vraag je klanten wat ze van je vinden. Alleen als je dat weet kun je de juiste communicatie inzetten om een imagoverbetering door te voeren.

Let’s Start Something new
We willen graag ook van jouw bedrijf een sterk merk maken.

Neem vrijblijvend contact met ons op. We komen graag langs voor een kopje koffie!